Deri Nasıl Üretilir , Deri Tabaklama Yöntemi , Deri Nasıl Dikilir

Deri Nasıl Üretilir

Deri tabaklama, bir diğer adıyla sepileme olarak da bilinen ham deriyi işleme yöntemidir. Ham deriyi işleme yöntemleri farklı şekillerde yapılabilmektedir. Birçok farklı deri sepileme yöntemi mevcuttur. Derinin fiziksel ve kimyasal işlemler sonrası endüstriyel bir üretim malzemesi olarak kullanılır hale gelmesine tabaklama adı verilmektedir. Bu yöntem sonucu elde edilen deri, istenilen şekil ve model de üretilebilmektedir. Giyim, dekor ve aksesuar ürünlerinin üretim malzemesi olarak kullanılmaktadır. 

Deri Nasıl Tabaklanır?

Tabaklama işlemi görecek olan deri, ilk olarak özenle yüzülür ve bakteri oluşumunu önlemek için tuzlanır. İnce bir tuz tabakası ile kaplanan deri, uygun bir bölgede kuruması için bırakılır. Tabaklama yöntemine göre kullanılacak malzemeler hazırlanır ve gereken işlemler yapılmaya başlar. Bitkisel tabaklama ile hazırlanan postların renklendirme işleminde, bitkilerin özleri kullanılmaktadır.

Deri Tabaklama Yöntemleri

Kromlama: Eski yöntemlerden biri olan krom ile tabaklama yöntemi, krom ya da krom tuzu kullanılmaktadır. Krom ile işlenen deri özgün bir renk tonu ve yumuşak bir doku kazanır.

Bitkisel Tabaklama: En bilinen sepileme işlemlerinden biri olan bitkisel tabaklama, doğal yöntemlerle derinin işlenmesidir. Akasya, meşe odunu ve keçiboynuzu gibi bitkilerden özellikle sıkça faydalanılır. Bu şekilde tabaklama işlemi gören deriler, kitap ciltlerinde ve zırhlarda özellikle tercih edilmektedir.

Fiziksel Tabaklama: Dış faktörlerden bağımsız olarak yapılan bir tabaklama işlemidir. Sadece deri içinde yer alan bağ dokusunun kırılması sonucu elde edilir. Bu yöntem ile tabaklama yapabilen az sayıda usta vardır.

Aldehite Tabaklama: Beyaz ve krem renkli deri elde etmek amacı ile yapılan tabaklama işlemidir. Bu yöntemin uygulamasında oxazolidin ve glutaraldehyde bileşenleri kullanılır. Özellikle keçi derisi bu işlem sonrası oldukça yumuşak ve emici bir doku kazanır. 

Deri Nasıl Dikilir?

Deri, normal kumaştan daha farklı ve kalın bir yapıdadır. Deri ürünlerin dikimi için özel endüstriyel makineler bulunuyor. Günümüzde hobi olarak deri dikimi ile ilgilenenler için de deri dikim kitleri bulunmaktadır. Yıpranan ve yırtılan deri ürünlerin onarılması için deri tamir kitleri oldukça yardımcı olmaktadır. Deri, doku olarak normal kumaşa kıyasla daha sert bir yapıya sahiptir. Evde kendi imkanlarınızla deri giyim ürünlerini onarmanız zor olabilir. Bunun için mutlaka bir terziye başvurmanız gerekecektir. Fakat ufak onarım işlemlerini tamir ve onarım kiti yardımı ile evde kendi başınıza da yapabilirsiniz. Bu işlem için deri dikim aparatları internet üzerinden satılmaktadır. 

Deri Çanta ve Cüzdan Dikimi

Deri çanta modelleri her dönem moda olmaktadır. İstediğiniz her stil deri çantayı satın alabilirsiniz ya da kendiniz de dikebilirsiniz. İnternette deri çanta nasıl dikilir konulu sayısız öneri bilgisi bulabilirsiniz. Aynı zamanda daha önceden aldığınız ve yıpranan deri çanta modelinizi de tamir ederek kullanmaya devam edebilirsiniz. Deri dikim kiti yardımıyla da istediğiniz çanta ve cüzdan modelini dikmeniz mümkün. Öncelikle dikmek istediğiniz çanta modelinin kalıbını çıkarmanız ve daha sonra deriyi ona uygun kesmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise, dikeceğiniz kısımları yapıştırıcı yardımı ile yapıştırarak sabitleyin. Sabitlediğiniz kısımlarda bir delgeç ya da saraç iğne yardımı ile istediğiniz aralıkta delikler açarak dikiş yerlerini belirleyin. Tüm bu işlemlerin sonunda deri dikim ipi ve iğne yardımı ile dikiş işlemini tamamlayabilirsiniz. Açtığınız deliklerden iğneyi geçirerek dikim işlemini yapabilirsiniz. Temelde bu teknikle çanta ve cüzdan modellerini hobi olarak kendi başınıza rahatlıkla dikebilirsiniz.

Deri Dikim Kiti Nedir

Deri hobi seti ya da deri dikim kiti gibi hazır malzemeler ile deri ürünlerinizi onarabilirsiniz. Deri dikimi için lazım olan her tarz deri araçları, bir kutu içerisinde toplanmaktadır. Parça parça almak yerine bir kutu içerisinde hepsini temin etmeniz mümkün. Online alışveriş ile ya da hobi malzemeleri satan bir mağaza üzerinden rahatlıkla deri el aletleri seti temin edebilirsiniz. Aynı zamanda deforme olan deri giyim modellerini ve deri ayakkabıları yine deri tamir kiti yardımı ile rahatlıkla onarabilirsiniz. Deri döşemelerde meydana gelen aşınmalar sonucu, yıpranmalar oluşabilir. Deri tamir kiti bu konuda deri yüzeyleri orjinaline yakın onarabilmektedir. Deri yırtıklarının dikilmesi sonrası meydana gelen dikiş izlerini de yine tamir kiti yardımı ile kamufle edebilirsiniz. Farklı renk seçenekleri ile satışa sunulan tamir kiti ürünler, istediğiniz rengi elde etmenizi de kolaylaştırmaktadır. Deri tamir seti içerisinde yer alan deri şablonlardan kullanacağınız renge en yakın parçayı seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Deri tamir kiti yardımıyla evde ya da otomobilinizde yer alan deri yüzeylerde oluşan yıpranmaları rahatlıkla onarabilirsiniz. 

Deri Parçaları Değerlendirme

Eski deri montunuzu atmak yerine yeni bir forma kavuşturmak istiyorsanız, pratik şekilde el dikimi deri çanta yapabilirsiniz. Deri cüzdan modelleri de yine deriyi değerlendirmek adına evde yapılabilecek parçalardan biridir. Deri defter kılıfı yapımı konusunda da internette yer alan bilgilerden faydalanabilirsiniz. Derinin uyarlanabileceği birçok el yapımı ürün bulunuyor. Elinizde fazla bulunan deri parçalarını atmak yerine deri bileklik yapımında da kullanabilirsiniz. Son yıllarda deri kalemlik modelleri de oldukça popüler olmaktadır. Rulo şeklinde sarılabilen ve içine kalem ya da resim fırçalarının yerleştirilebileceği deri kalemlik modelleri de yapabilirsiniz. Deri el yapımı ürünler için deri dikiminin inceliklerini öğrenmeniz yeterli olacaktır. Aynı zamanda deri kumaş parçaları satan yerlerden istediğiniz tarzda ve renkte deri parçaları alarak da istediğiniz renkte deri tasarımlar hazırlayabilirsiniz.


Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Deri Hakkında Merak Ettikleriniz
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?